Răspuns :
Heyyy!
Uite:
Predicat verbal- atribuie subiectului o acțiune sau o stare, arată ce face subiectul sau ce se spune despre subiect. Este exprimat printr-un verb cu înțeles de sine stătător (verb predicativ), la un mod personal sau printr-o locuțiune verbală.=>definitia
Copilul mananca inghetata.
Ele sunt la bunici.
Mama pregateste ceva bun.
Puii se ingrasa pentru Craciun.
Predicat nominal-este alcătuit dintr-un verb copulativ și unul sau mai multe nume predicative.
Exemple:
Mama ta este harnica.
Sportul înseamnă sănătate.
El a ajuns medic.
Predicatul nominal atribuie subiectului o identitate sau o însușire (îl califică) și arată cine este, ce este sau cum este subiectul. Răspunde la întrebările: cine este?, ce este?, cum este? adresate subiectului.
Verbul copulativ a fi își poate schimba forma sau poate fi înlocuit cu un alt verb copulativ: ce a fost?, ce a devenit?, cum părea?. De asemenea, și pronumele interogativ care intră în alcătuirea întrebării își poate schimba forma în funcție de cazul la care se află numele predicativ: pentru cine este?, al cui este? etc.
Predicatul nominal este alcătuit din:
a) verb copulativ
b) nume predicativ
Verbele copulative sunt:
~a fi
~a deveni
~a ajunge
~a iesi
~a se face
~a insemna
~a ramane
~a parea
Sper ca te-am ajutat! pup:*
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!