Răspuns :
Răspuns
Explicație pas cu pas:
In ΔABC(m(∡A=90°) aplicam reciproca T Pitagora :
=> BC²=15²;
AB²+AC²=9²+12²=81+144=225=15²
=> BC²=AB²+AC² => m(∡A)=90° .
m(MC, (ABC))=m(∡MCB) pt. ca proiectia MC pe (ABC) este BC (MB⊥(ABC))
iar ∡ format de o dreapta cu un plan este ∡ format de dreapta cu proiectia ei pe plan.
=> ΔMBC -dreptunghic (m(∡B)=90°) si isoscel, pt. ca MB=BC=15cm
=> ∡MCB≡∡MBC
m(∡MCB)=(180°-90°)/2=45°
Fie MP⊥AC => d(M, AC)=MP.
Daca MB⊥(ABC) si MP⊥AC =>( din R₁ T.3 p. ) BP⊥ AC, dar BA⊥AC din enunt => P coincide cu A, (deci d(M, AC)=MA.
daca MB⊥( ABC) => MB⊥AB.
In ΔMBA (∡B=90°) aplicam T. Pitagora:
MA²=MB²+AB²=15²+9²=225+81=306.
=> MB=√306cm.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!