Răspuns :
[tex]\text{Notez ratia cu q.}\\b_1+b_2+b_3=26\\b_1+b_1\cdot q+b_1\cdot q^2=26\\b_1(1+q+q^2)=26|()^2\\b_1^2(1+q+q^2)^2=676~~~~(1)\\\\b_1^2+b_2^2+b_3^2=364\\b_1^2+b_1^2\cdot q^2+b_1^2\cdot q^4=364\\b_1^2(1+q^2+q^4)=364~~~~(2)\\\text{Impartim relatia (1) la relatia (2):}\\\dfrac{b_1^2(1+q+q^2)^2}{b_1^2(q+q^2+q^4)}= \dfrac{676}{364}\\\dfrac{(1+q+q^2)^2}{1+q^2+q^4}=\dfrac{13}{7}\\\text{Termenul de la numitor se poate descompune in }(1+q+q^2)(q^2-q+1)\\\text{Prin urmare:}[/tex]
[tex]\dfrac{(1+q+q^2)^2}{(q^2+q+1)(q^2-q+1)}=\dfrac{13}{7}\\\dfrac{q^2+q+1}{q^2-q+1}=\dfrac{13}{7}\\7q^2+7q+7=13q^2-13q+13\\6q^2-20q+6=0\\\Delta=400-4\cdot 6\cdot 6=400-144=256\\\sqrt{\Delta}=16\\q_1=\dfrac{20+16}{12}=\dfrac{36}{12}=3\\q_2=\dfrac{20-16}{12}=\dfrac{4}{12}=\dfrac{1}{3}[/tex]
Inlocuiesti pe fiecare q in prima relatie si il afli pe b1 . Sper ca te descurci singur de aici.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!