Răspuns :
Brotacelul scoate sunete similare cu violoncelul.
Această cerință are ca punct de pornire poezia "Cuvânt" de Tudor Arghezi, mai exact la versul următor: "Mi-a trebuit un violoncel:
Am ales un brotacel"
Trăsăturile comune ale acestora sunt: a) forma (brotăcelul/broasca în momentul saltului, când este întins/ă, se aseamănă cu violoncelul),
b) sunetul pe care îl scot ambele (violoncelul, dacă nu este mânuit de o persoană instruită în domeniu, poate scoate niște sunete nu neapărat plăcute în sensul muzical, așa cum și brotăcelul/broasca nu emite niște sune tocmai plăcute, muzicale.
c) denumirea ce se aseamănă - în trecut, în zona Banatului, se folosea cuvântul "broancă" (singular), "broance" (plural) pentru a defini acest instrument (violoncelul sau contrabasul). Această denumire folosită în trecut se aseamănă cu acest cuvânt "broască"/"brotac"
Folosirea acestuia subliniază încă o dată atașamentul autorului de zona trecutului.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!