Răspuns :
a=1,b=-8,c=25
Δ=b²-4ac
=-8²-4×1×25
64-100=-36
plus minus radical din delta supra 2a
x1=24
x2=-24
Δ=b²-4ac
=-8²-4×1×25
64-100=-36
plus minus radical din delta supra 2a
x1=24
x2=-24
Forma generala a ecuatiei de gradul doi este: ax²+bx+c=0
Avem 2 solutii: x=(-b+√(b²-4ac))/(2a) si x=(-b-√(b²-4ac))/(2a).
In cazul acesta a=1, b=-8, c=25.
x=(-(-8)+√(-8²-4*1*25))/(2*1)
Simplificam expresia: -(-8)=8, 2*1=2, -8²=64, 4*1*25=100
=>(8+ √(64-100))/2=(8+ √(-36))/2
Pentru √(-36) aplicam regula radicalilor: √(-a)=√(-1)√(a), unde √(-1)=i
=>(8+√36i)/2
√36=6 =>(8+6i)/2
Rescriem expresia sub forma: (2*4+2*3i)/2, unde factor comun pentru 2*4+2*3i este 2
=>(2*(4+3i))/(2)=4+3i
x=(-b+√(b²-4ac))/(2a)=4+3i
Urmand acelasi model de calcul si pentru a doua solutie, avem:
x=(-b-√(b²-4ac))/(2a)=4-3i
Solutiile ecuatiei sunt: 4+3i si 4-3i
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!