Răspuns :
(1+i)^10=A+Bi
(1-i)^10=A-Bi (puterea conjugatului este conjugatul puterii)
suma va fi A+Bi+A-Bi=2A
deci suma ceruta este 2 Re (1+i)^10
dar
(1+i) ^10=((1+i)²)^5=(1+2i+i²)^5=(1+2i-1)^5=(2i)^5=Bi, pt ca i^5=i
deci
Re(Bi)=0
2Re(Bi) =0
suma e 0
altfel
(1+i)^10=...=(2i)^5
(1-i)^10=(-2i)^5=-(2i)^5
suma este deci
(2i)^5-(2i)^5=0
deci partea reala e 0 si partea imaginara e tot 0
numarul e de fapt 0+0i
(1-i)^10=A-Bi (puterea conjugatului este conjugatul puterii)
suma va fi A+Bi+A-Bi=2A
deci suma ceruta este 2 Re (1+i)^10
dar
(1+i) ^10=((1+i)²)^5=(1+2i+i²)^5=(1+2i-1)^5=(2i)^5=Bi, pt ca i^5=i
deci
Re(Bi)=0
2Re(Bi) =0
suma e 0
altfel
(1+i)^10=...=(2i)^5
(1-i)^10=(-2i)^5=-(2i)^5
suma este deci
(2i)^5-(2i)^5=0
deci partea reala e 0 si partea imaginara e tot 0
numarul e de fapt 0+0i
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!