Răspuns :
a)3√5 - √5 - 6√5 = √5(3 - 1 - 6)= - 4√5
b)√648-5√18-2√32=√(2³×3³×3)-5√(2×3²)-2√(2²×2³)=18√2-15√2-8√2=√2(18-15-8)=-5√2
c)3√2×4√30-36√30:4√5=24√15-(36√30×√5)/(4×5)=24-√15-9√6
d)2√5(2√2-3√5)-2(3√2+√5)(2√5-4√2) =4√(10)-2(6√10-12×2+2×5-4√10)
=4√10-12√10+96-20+8√10=76
b)√648-5√18-2√32=√(2³×3³×3)-5√(2×3²)-2√(2²×2³)=18√2-15√2-8√2=√2(18-15-8)=-5√2
c)3√2×4√30-36√30:4√5=24√15-(36√30×√5)/(4×5)=24-√15-9√6
d)2√5(2√2-3√5)-2(3√2+√5)(2√5-4√2) =4√(10)-2(6√10-12×2+2×5-4√10)
=4√10-12√10+96-20+8√10=76
a) 3√5 -√5 - 6√5
Daca un termen negativ nu are coeficient, se considera ca acesta este - 1
= 3√5 - 1√5 - 6√5 = ( 3-1-6)√5 = - 4√5
b) √648 - 5√18 - 2√32 =
Scoatem factorii de sub radical
18√2 - 15√2 - 8√2 = ( 18 - 15 - 8)√2 = -5√2
c) 3√2 × 4√30 - 36√30 : 4√5 =
= 12√16 - 9√30 × √5 =
= 24√15 - 9√150 = 24√15 - 45√6
d) 2√5(2√2-3√5)-2(3√2+√5)(2√5-4√2) =
= 4√10 - 30 - 2(3√2+√5)(2√5-4√2) =
= 4√10 - 30 + ( - 6√2 - 2√5)(2√5 - 4√2) =
= 4√10 - 30 - 12√10 + 48 - 20 + 8√10
Reduci termenii asemenea
= 0 - 30 + 48 - 20 = - 2
Daca un termen negativ nu are coeficient, se considera ca acesta este - 1
= 3√5 - 1√5 - 6√5 = ( 3-1-6)√5 = - 4√5
b) √648 - 5√18 - 2√32 =
Scoatem factorii de sub radical
18√2 - 15√2 - 8√2 = ( 18 - 15 - 8)√2 = -5√2
c) 3√2 × 4√30 - 36√30 : 4√5 =
= 12√16 - 9√30 × √5 =
= 24√15 - 9√150 = 24√15 - 45√6
d) 2√5(2√2-3√5)-2(3√2+√5)(2√5-4√2) =
= 4√10 - 30 - 2(3√2+√5)(2√5-4√2) =
= 4√10 - 30 + ( - 6√2 - 2√5)(2√5 - 4√2) =
= 4√10 - 30 - 12√10 + 48 - 20 + 8√10
Reduci termenii asemenea
= 0 - 30 + 48 - 20 = - 2
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!