Răspuns :
Notam suma initiala cu x.
In prima zi a cheltuit x * 2/3 + 15
Dupa prima zi mai are
x - (x*2/3 + 15) = x - x*2/3 - 15 = x(1-2/3) - 15 = x*1/3 - 15
A doua zi cheltuieste (x*1/3-15) * 40/100 = x * 40/300 - 600/100 = x * 2/15-6
Dupa a doua zi mai are
x*1/3 - 15 - (x*2/15 - 6) = x*1/3 - x*2/15 - 15 + 6 = x*(1/3-2/15) - 9 = x*(5/15-2/15) - 9 = x*3/15 - 9
Aceasta suma este egala cu 27 lei, adica
x*3/15 - 9 = 27
x*3/15 = 36
x = 36 : 3/15 = 36 x 15/3 = 12 x 15 = 180 lei
Deci suma initiala a fost de 180 lei
In a doua zi a cheltuit x * 2/15 - 6 = 180 * 2/15 - 6 = 24 - 6 = 18 lei
In prima zi a cheltuit x * 2/3 + 15
Dupa prima zi mai are
x - (x*2/3 + 15) = x - x*2/3 - 15 = x(1-2/3) - 15 = x*1/3 - 15
A doua zi cheltuieste (x*1/3-15) * 40/100 = x * 40/300 - 600/100 = x * 2/15-6
Dupa a doua zi mai are
x*1/3 - 15 - (x*2/15 - 6) = x*1/3 - x*2/15 - 15 + 6 = x*(1/3-2/15) - 9 = x*(5/15-2/15) - 9 = x*3/15 - 9
Aceasta suma este egala cu 27 lei, adica
x*3/15 - 9 = 27
x*3/15 = 36
x = 36 : 3/15 = 36 x 15/3 = 12 x 15 = 180 lei
Deci suma initiala a fost de 180 lei
In a doua zi a cheltuit x * 2/15 - 6 = 180 * 2/15 - 6 = 24 - 6 = 18 lei
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!