Răspuns :
a) 5/6-x=1/2
→ se aduc la acelasi numitor (6)
5 - 6x = 3 ⇒ x = (5-3)/6 = 2/6 = 1/3
b) 2 intregi si 1/2 × x=25/14
2 intregi si 1/2 = (2×2+1)/2 = 5/2
5x / 2 = 25/14
14 ·5 · x = 2 · 25
x = 50/70 = 5/7
c) 5/6:x= 8 intregi si 1/3
8 intregi si 1/3 = ( 8×3+1)/3 = 25/3
5/6 × 1/x = 25 /3
5/6x = 25 /3
25 × 6x= 3 x 5
x = 15/150 = 1/10
d) 7/2(2x/1+2/7)=(1 intreg si 1/2)²
7/2 ( 7·2x /7 + 2/7) = (3/2)²
7/2 × 2 (7x + 1) /7 = 3²/2² → se simplifica 2 cu 2, dar si 7 cu 7
7x+1 = 9/4 → se amplifica cu 4
28x +4 = 9
x = 5/28=0 ,178
→ se aduc la acelasi numitor (6)
5 - 6x = 3 ⇒ x = (5-3)/6 = 2/6 = 1/3
b) 2 intregi si 1/2 × x=25/14
2 intregi si 1/2 = (2×2+1)/2 = 5/2
5x / 2 = 25/14
14 ·5 · x = 2 · 25
x = 50/70 = 5/7
c) 5/6:x= 8 intregi si 1/3
8 intregi si 1/3 = ( 8×3+1)/3 = 25/3
5/6 × 1/x = 25 /3
5/6x = 25 /3
25 × 6x= 3 x 5
x = 15/150 = 1/10
d) 7/2(2x/1+2/7)=(1 intreg si 1/2)²
7/2 ( 7·2x /7 + 2/7) = (3/2)²
7/2 × 2 (7x + 1) /7 = 3²/2² → se simplifica 2 cu 2, dar si 7 cu 7
7x+1 = 9/4 → se amplifica cu 4
28x +4 = 9
x = 5/28=0 ,178
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!