Răspuns :
[tex]\it (m+2)x^2-12x+4m+1=0[/tex]
Din relațiile lui Viète, rezultă:
[tex]\it x_1+x_2=-\dfrac{b}{a} = -\dfrac{-12}{m+2} =\dfrac{12}{m+2} \ \ \ \ (1) \\\;\\ \\\;\\ Dar\ \ x_1=x_2 = t \Rightarrow x_1+x_2=2t \ \ \ \ (2) \\\;\\ \\\;\\ (1),\ (2) \Rightarrow 2t=\dfrac{12}{m+2} |_{:2} \Rightarrow t=\dfrac{6}{m+2}\ \ \ (3)[/tex]
Știm că t, din relația (3), este soluție (dublă) a ecuației date, deci:
[tex]\it (m+2)\cdot\dfrac{36}{(m+2)^2} -\dfrac{12\cdot6}{m+2}+4m+1=0|_{\cdot(m+2)} \Rightarrow \\\;\\ \\\;\\ \Rightarrow 36-72+(4m+1)(m+2) = 0 \ \Rightarrow 4m^2+9m-34=0 \Rightarrow \\\;\\ \\\;\\ \Rightarrow 4m^2-8m+17m-34=0 \Rightarrow 4(m-2) + 17(m-2) =0 \Rightarrow[/tex]
[tex]\it \Rightarrow (m-2)(4m+17) =0 \Rightarrow \begin{cases} \it m-2=0 \Rightarrow m=2 \\\;\\ \it 4m+17 =0 \Rightarrow m=-\dfrac{17}{4}\end{cases} \Rightarrow \\\;\\ \\\;\\ \Rightarrow m \in \left\{-\dfrac{17}{4},\ \ 2 \right\}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și nu uitați să ne salvați în lista de favorite!